27.03.2018

Skorupki jaj - jak je wykorzystać w domu i w ogrodzie.



Hej, hej !

Tak jak obiecałam, nadrabiam zaległości. Co prawda okres świąteczny pewnie spędzę w kuchni ale już w kwietniu zaleje Cię kolejna fala nowych wpisów na blogu. 

Skoro już wywołałam temat świąt to dziś rzecz będzie o skorupkach od jaj, które teraz są hurtowo gromadzone w naszej kuchni.

Od kilku lat magazynuję je w dużym wiadrze, na bieżąco kruszę i co roku wykorzystuję w ogrodzie.
Chcesz wiedzieć co z nimi robię? 
No więc :

1. Dodaję do kompostu bo rewelacyjnie wzbogacają go w wapń i wiele innych mikroelementów.

2. Rozsypuję wokół młodych warzyw a szczególnie w pobliżu sałat bo ich ostre brzegi skutecznie utrudniają wędrówki ślimakom.

3. Wzbogacam nimi glebę w warzywniku. Skorupki można dodawać również do gleby w której rosną rośliny zasadolubne jak np lawenda. 

4. Jeśli nie masz ogrodu to sproszkowane skorupki możesz śmiało mieszać z ziemią roślin doniczkowych.

5. Podobno woda po gotowaniu jajek jest dobra do podlewania kwiatów, ale tego nigdy nie próbowałam.

Bardzo wiele organicznych odpadków kuchennych można wykorzystać w ogrodzie bo przecież w naturze nic nie ginie.

O innych trikach opowiem Ci później a teraz idę ugotować kolejną porcję jajek. Pasta na kolację będzie jak znalazł ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz